Четвъртък, 16 Януари 2014 08:47

Пощенска банка надбяга собствената си глупост *

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

„Решение за твоето утре” – отнася се само за послушни медии и независими експерти на къса верижка !!!

Когато кризата е по-упорита от колкото си очаквал !

Когато виждаш, че финансовите гимнастики дават все по-малко желаните резултати, а дългосрочна помощ от Гърция едва ли ще има (след като банката-майка два пъти беше прелъстена, употребена и изоставена пред олтара, по един път от собствениците на ОББ и Алфа банк) !

Когато „опорни точки” като: Нашата мисия, Нашата визия, Нашите ценности,  Харта на клиента (в два офиса в София ме гледаха все едно са видели извънземно , когато се позовах на нея), Социална отговорност и рекламните кампании не постигат очакваните резултати !

За да се доближиш да заложените цели и резултати, спешно се нуждаеш от активни мероприятия за да предизвикаш (не)успеха.Специалистите в областта казват, че: Доброто активно мероприятие обикновено смесва достоверни факти с полуистини и откровени лъжи, така че едните да станат неотличими от другите.  

И за финал Ви трябват услужливи и (без)критични медии, които да легитимират като достоверни Вашите твърдения и заключения (като в. Капитал и сайта Дневник; в. Труд; Инвестор БГ; DarikFinance и др.).  За благодарност може да почешете любимците си с някоя реклама или да сте финансов  патрон на някое тяхно мероприятие. 

Да караме по същество

От началото на 2013 год. една от най-осъжданите и най-арогантни банки в отношенията си с потребителите, които са ѝ станали клиенти като, че ли е решила активно и целенасочено да гради положителен медиен образ с минимални финансови средства. За целта успешното ръководство на още по-успешната банка, решава да покаже публично експертната си (не)мощ, под формата на тримесечни доклади за жилищното кредитиране. През април 2013 год. от банката канят журналисти от различни медии, за да им представят първият от поредицата доклади. От журналистите се очаква да отразят „правилната” гледна точка по темата, която за тяхно улеснение е изготвена в готов за публикуване материал.Съдържанието му включва в основната си част информация, чиято  достоверност няма как да се провери.

Достоверни факти

Допускаме, че фактите от БНБ са достоверни. Използвам думата „допускаме”, тъй като статистиката на БНБ е избирателна, едностранна и в голямата си част манипулативна. Данните изнесени от Агенция по вписвания, които според мен са по-достоверни опровергават част от тези на БНБ.

Полуистини

Полуистини са всички данни с източник Юробанк България АД  (Пощенска банка). Това са данни които: не е ясно по каква методология са  събирани и обработвани; няма как да се провери тяхната достоверност (самата Пощенска банка също не може да гарантира за точността и пълнотата на собствените си данни !!! това става ясно към края на материала); пазарният дял, който има Юробанк България АД  (Пощенска банка) е пренебрежително малък за да се правят обобщения и заключения за целия пазар и др.

Откровени лъжи

Логично е когато използваш полуистини и брутално манипулираш данните, няма как в заключенията и твърденията да няма лъжи. За (не)надеждния източник Пощенска банка обаче има значение как се представят нещата, а не какви са  виж тук  и   тук .

Докато вече близо десет месеца се опитвам чрез подробни писмени сигнали, да помоля т. нар. журналисти да проверят публично достъпната информация, и да я сравнят с това което са публикували, Пощенска банка бълва доклади и анализи на килограм, които медиите отново отразяват със световно известната си сервилност. В това почти загубено търсене на откраднатата истина, помощ дойде от моторът на активните мероприятия - Пощенска банка. За подсилване на медийното присъствие, започва изготвянето на икономически анализи съвместно с Института за пазарна икономика (ИПИ). Първият „анализ”, който по скоро ни занимава със свободни съчинения, които може да направи всеки с елементарни икономически познания, направени върху ограничена информация (Цели  10,6 %пазарен дял при потребителското кредитиране - според банката, които могат да са колкото те кажат, зависи колко от кредитите  искат да върнат в отчетите си от свързаните си фирми). Интерес у мен предизвиква един текст в края на всяка страница:  Информацията в този документ се основава на източници, които считаме за надеждни, но за чиято точност и изчерпателност не можем да гарантираме. Изказаните мнения и направените прогнози не са препоръка за инвестиция и могат да бъдат обект на последващи изменения”.

Моля, прочетете отново текста в червено !  Сега вижте основните източници на информация за изготвянето на този т. нар. документ ! Прави ли Ви впечатление нещо абсурдно ?  Не, няма грешка самата Пощенска банка не може да гарантира за точността и изчерпателността на собствените си данни. Благодаря им също за потвърждението, че данните на БНБ в чието формиране участват и те също не са точни и изчерпателни, както споменах в началото. Този брутален опит да се разклати доверието във феноменално  (не)стабилната ни банкова системане не идва от някакви доморасли псевдо икономисти (така троянското куче във властта на банките действащия управител на БНБ, нарича всеки дръзнал да назове проблемите в банковата система с истинските им имена), а от банкови експерти и специалисти, в чиито тези и твърдения по закон нямаме право да се съмняваме и оспорваме. А за медиите подобни абсурди ни показват до къде може да стигне ниския плонж на високия им медиен морал и етика. Тук е мястото да споменем и няколко имена на уважавани медии и журналисти, отказващи да си свършат работата професионално до край. Винаги подлагайте на съмнение материали на: Валентина Илиева от в. Капитал и сайта Дневник; Цветелина Йорданова в. Труд; Миглена Иванова и Евгения Европейска от Инвестор БГ; Гергана Михайлова от DarikFinance. За годишнината от неуспешните ми опити да получа отговор от тези медии и журналисти ще се опитам да им отделя самостоятелни  статии. До тогава се запознаете със стилът им и принципите на работа.

DarikFinance
От:
Относно: Re: Въпрос по статия в Дарикфинанс !!!
До: Marin Marinov
Изпратено на: Понеделник, 2013, Април 29 12:20:37 EEST

Здравейте,
благодаря ви за интереса и за отправения въпрос!
За ваша информация, данните в статията бяха предоставени от банката на
пресконференция, дадена в същия ден, с участието и на други медии, освен
Дарик. Може да засечете цифрите и с публикациите на другите медии, ако се
съмнявате в точно моята интерпретация.
По принцип, медиите не разполагаме с възможност да верифицираме подобен вид
данни за това и цитираме източника, който ни ги предоставя.
Тъй като ме заинтригувахте, бих искала да разбера кое според вас е
неправилно интерпретирано като данни?

С уважение:

Гергана Михайлова
DarikFinance.bg

в. Капитал

От: Valentina Ilieva
Относно: Re: Публикуван от Вас материал !!!
До: Marin Marinov
Изпратено на: Четвъртък, 2013, Април 25 18:41:47 EEST

Здравейте г-н Маринов,
за съжаление не бих могла да предоставя "изходните данни", ако под това
имате предвид данните, въз основа на които банката е изготвила
представения пред журналисти анализ. Не мога да ги предоставя, тъй като
не разполагам с тях. Бихте могли да проверите на интернет страницата на
банката - там би трябвало да е качен представения пред медиите анализ и
да видите данните и изводите, които са цитирани в текста.
Ако нямате възможност, утре ще проверя и ще ви изпратя.

Поздрави,
Валентина Илиева

Инвестор БГ

От: Miglena Ivanova
Относно: RE:
До: Marin Marinov
Изпратено на: Петък, 2013, Април 26 06:38:20 EEST

Здравейте, г-н Маринов,
На сайта на банката намерих само прессъобщението - http://www.postbank.bg/bg-BG/AboutUs/04MediaCenter/.NewsDetail?id=286ea05d-0d8f-4a4e-aa27-c4049c048ebe
Пълният доклад за обемите на жилищно кредитиране е на хартиен носител и ще се опитам днес да поискам файл. Имайте предвид, че това е първи доклад от нова поредица тримесечни доклади, която банката започва да изготвя от тази година. Данните са на самата банка и не претендират за изчерпателност на пазара.

Поздрави,

Миглена Иванова
Investor.bg

в. Труд

Изпратен мейл до обявените адреси на сайта. До момента никакъв отговор от страна на в. Труд. Предполагам, че обикновените читатели нямат право да занимават сериозната медия с дребнави проблеми, па макар и сигнализиране за изнасяне на грешни данни и твърдения.

* Материала се отнася за първия Доклад за жилищното кредитиране за първото тримесечие на 2013 год.

Марин Маринов

 

Успешни банкери или модерният Бай Ганьо в скъп костюм

За какво прокуратурата трябва да провери ръководството на БНБ

Калинките на Пощенска банка заемащи високи постове държат да заявят публично присъствието си

 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България

 

Прочетена 4640 пъти Последно променена в Неделя, 19 Януари 2014 11:20
Влезте, за да коментирате