Четвъртък, 24 Октомври 2013 20:10

За какво прокуратурата трябва да провери ръководството на БНБ

Написана от 
Оценете
(3 гласа)

ВНИМАНИЕ !!! материала не е съгласуван с БНБ

Възможно е да предизвика нежелан от БНБ и Асоциацията на банките в България мисловен процес !!!

През изминалата седмица прокуратурата се самосезирала по репортаж на Нова телевизия за бързите кредити, и щяла да извършва проверка на БНБ и КЗП как си изпълняват задълженията. Проверката, която вероятно ще се състои в размяна на писма няма да открие нарушения поне в БНБ, а в КЗП дори и да има ще се оправдаят с липсата на ресурс и капацитет. От цялата медийна пушилка разбрах, че хора от прокуратурата гледат телевизия.С тая моя констатация едва ли съм направил откритие достойно за Нобелова награда.  Започнах да се чудя: От кога прокуратурата следи какво се излъчва и пише в медиите ? ; Какви са причините, които могат да я размърдат ? и Комуникират ли си държавните институции ?

Всички си спомняме времената на голямата кредитна революция, когато определени банки интензивно раздаваха кредити на килограм. Времена, в които висшите банкови чиновници, троянското им куче във властта (ръководството на БНБ) и придворните им (не)зависими финансови експерти ни убеждаваха, че случващото се в системата е нормално, законно и в полза на обществения интерес. Какво плуваше на повърхността и прикриваше оформящото се банково тресавище под него ?    

Създадената и масово използвана от определени банки „добра” банкова практика, да отпускат кредити срещу документи с невярно съдържание (служебни бележки за реални  доходи, черни тефтери, двойно счетоводство и др.).  Казано на обикновен език: съзнателно и доброволно съдействие при изпирането на пари със съмнителен и недоказан произход. Нека не се заблуждаваме лицата укриващи данъци и осигуровки, както и техните доброволни помагачи ощетяват  сериозно обикновените граждани, коректните фирми и лишават държавата от сериозни по обем приходи. Банките очакват от тях да продължат  успешно да укриват доходи, да не плащат данъци и осигуровки, за да могат да си обслужват редовно кредитите.  До същите заключения са стигнали и в Министерство на финансите  в изготвеното от тях иковомическо изследване  „Сивата икономика – Подходи за измерване и моделиране”.   Как ръководството на БНБ е защитило в тези случаи  интересите на вложителите и стабилността на системата- НЯМА КОЙ ДА ПРОВЕРИ !!!

Множество осъдителни присъди срещу банки, някои от които с влезли в сила присъди,като една част  от тях бяха отразени в медиите.  В тях  съдебните състави констатират, че банките от позицията на икономически и законово по-силната страна масово вземат от сметките на кредитополучателите без тяхното съгласие финансови средства над първоначално договорените  колкото сметнат че са им необходими.    Дали ще бръкнат и ви вземат парите  от джоба, чантата, портфейла или банковата сметка  все се класифицира като кражба.  Ако един престъпник многократно е хващан и осъждан за едно и също престъпление, той се води като рецидивист.  Тези действия на „пазителите” на банковата стабилност и интересите на вложителите са установени и упорити крити от Комисията за защита ОТ потребителите.

Как кредитополучатели чиито променлива част на лихвите се базира на пазарни индекси, и вноските им би следвало да падат  се оказаха с анекси към кредитите ?    Анекси, с които те „доброволно” се съгласяват пазарния индекс  да бъде заменен с индекс едностранно определян от банката и вноските им да растат вместо да намаляват. Аз лично си обяснявам това икономическо и логично безумие по два начина (възможно е да има и други, но не се сещам за тях):  първи – банките умишлено са се възползвали от финансовата неопитност на кредитополучателите, и са ги лишили от законовото им право на  информиран избор; втория е по-страшен, но го има – срещу кредитополучателите са използвани различни заплахи за да подпишат ощетяващите ги финансово и икономически анекси.          

Конспекта, по който прокуратурата трябва да извърши проверка на троянското куче на банките във властта и на банките  може да се продължи, с още „добри” техни практики. Практики, върху които здраво е стъпила уникалната ни банкова (не)стабилност.

Марин Маринов

Калинките на Пощенска банка заемащи високи постове държат да заявят публично присъствието си

 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 3671 пъти Последно променена в Петък, 25 Октомври 2013 04:18
Влезте, за да коментирате