Вторник, 03 Декември 2013 18:56

Успешни банкери или модерният Бай Ганьо в скъп костюм

Написана от 
Оценете
(2 гласа)

Докато основния разпределител  на  порциите в страна се скри да ги разпределя далеч от медийния шум, дежурният разказвач на медийни небивалици а доста често и откровени лъжи инженер-химик Хампарцумян изплува през изминалата седмица, и захрани доста медии с пълнеж на страници и скъпо ефирно време. В една от телевизиите, която също мрази пазарните механизми на правене на бизнес, и изнудва по брутален начин потребителите чрез  кабелните и сателитните оператори да ѝ заплащат за програми, които  изобщо не гледат. Там медийният разказвач извади и претопли (в стил Черешката на тортата) пред зрителите понамирисващите вече от дългата им (зло)употреба и предъвкване манджи за: „алчните” адвокати, дълбоката загриженост за вложителите, за успелите хора, за пазарната икономика и др.

Очевидно медийният разказвач фронтмен на банките (председател на Асоциацията на баМките в България)  и троянското им куче във властта (ръководството на БНБ - очакващо да получи високо платени постове в някоя банка след края на мандата) са леко притеснени от медийните пушилки на управляващата коалиция за промени в сектора. Каква точно е свенливата задявка между политици и банкови чиновници времето ще покаже, но изравняване на правата и задълженията между страните в банковата система няма де има. Но да се върнем към мъдростите изричани от навъртелия повече от редица водещи ефирно време разказвач, който се изживява като институция от последна инстанция. 

„Алчните” адвокати

Според (все) още действащата Конституция на Република България всеки свободен гражданин има право на достъп до съдебната система (дали може си го позволи е отделен въпрос), което право може да упражни чрез адвокат. Без да претендирам за представителност, но досега не съм чул или прочел адвокат да е уличен или осъден за „алчност” спрямо клиентите си. В същото време има голям брой осъдителни присъди срещу самоиздигналите се над държавата банки да връщат финансови средства, които са присвоили без да имат право да го правят (тоест да крадат нагло и безнаказано). Медийният разказвач е сред успешните”(така го представят вежливите водещи от всички медии) крепители на банковата система, който също е пипал с крадливите си ръчички (последното е доста грубо, но цитирам думи на разказвача срещу държавната администрация). Тези пари той не е взел от алчност !!!  Той ги взел в името на обществения интерес и стабилността на банковата система.

Откритите и ревниво пазени в тайна от КЗП неравноправни клаузи в договорите и общите условия на банките, като една от тях е изключително нагла – забраната да си търсите правата по съдебен път. Всички тези неравноправни клаузи са донесли нерегламентирани приходи вероятно за милиарди, но КЗП отказва да предостави на ограбените информация. Може би това е за да не станете „алчни” и да вземете да си потърсите откраднатото.  Тези статистически данни не са удобни за банковата пропаганда и се прикриват дори с текстове в Закона за кредитните институции. Вие вече си мислите, че чрез тези и много други способи се ползват от алчност ?  Не !!!  Това се прави и в момента в името на общественият интерес, защита парите на вложителите и стабилността на феноменално  (не)стабилната ни банкова система.

За пазарната икономика

Когато фигури чиято основна дейност и (не)успех са свързани с държавни протекции заговорят за пазар и пазарна икономика, ми идва да изхвърля всичките си учебници от университета и да стана овчар, както препоръча на висшистите един друг медиен държавен ръководител.

Първото и основно нарушение на пазарната икономика е информираният избор на потребителите. Защо е важен информираният  избор за пазарната икономика ? 1. Информираният избор е важен фактор за налагане на лоялна конкуренция между търговците.; 2. Информираният избор е предпоставка за стабилен пазар.; 3. Информираният избор съдейства за подобряване на качеството на стоките и услугите.

Второто основно нарушение на пазарната икономика е при формирането на приходите от основната им дейност. Няма да коментирам формирането на лихвения процент, тъй  като за него се изписа много. Искам само да се замислите следващия път когато медийният разказвач и себеподобните му ви говорят, че всички което правят е нормално и пазарно. Спомняте ли скандалите с опитите за манипулация на пазарни индекси от известни банки ?  От скандалите разбирахме, че да се опитваш да манипулираш пазарен индекс не било нормално и пазарно поведение. Разследванията и обвиненията  на регулаторите в САЩ, Великобритания, Япония и Европейския съюз (доказателство, че България не е в Европейския съюз)  може би са неразбираеми за българския потребител след като Министерски съвет, Народно събрание, БНБ, КЗП , храбрите и обективни български медии и други банкови мажоретки един през друг му вменяват колко нормално и пазарно е банката едностранно да си определя индексите.

Таксите и комисионите според пазарната икономика каквато се твърди, че има у нас  трябва се дължат за извършени услуги. Стойността на услугите трябва да отразява обективно направените за извършването им разходи плюс някаква печалба.  За да не ви давам всичко наготово влезте в сайта на Борика (банките са акционери в Борика), вижте какво им дължат банките за един междубанков превод през системата за разплащани БИСЕРА, и колко ви събира банката в която имате сметка (пишете ми какво сте установили на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ). Още по-брутално стоят нещата при разплащанията с държавните и общински институции. Със своите действия и бездействия, правителството налага частните търговски дружества-банки, като монополи при разплащанията принуждавайки всички да ползват само техните услуги. По този начин възниква т. нар. изкуствен монопол. В най общия случай това е монопол, който възниква чрез издигане на нормативни бариери за навлизането в даден отрасъл/дейност. Тези нормативни бариери се поставят от страна на правителствени органи. До тук няма нищо тревожно и целия процес е напълно в духа на пазарната икономика. При всички положения наличието на монопол/монополи/ в различни отрасли, особено когато не е в обществен интерес, предизвиква и контрол от страна на държавните органи. След като същите пречат с намесата си пазара да достигне до реалната цена на услугата, то тя трябва да се регулира в поносими стойности и за двете страни, съобразени с направените обективни разходи за услугата ,плюс приемлив и нормален процент печалба. Това се случва в страните с нормално работеща пазарна икономика и в учебниците. В Република България подобен род действия са обявени от т. нар. „банкери”, правителство, БНБ и правилните топ финансисти и икономисти за антипазарни, а според първите  пупулистки звучащи добре и печелещи избиратели.  Вероятно те работят по пазарна икономика сътворена по методологията за определяне на „референтния лихвен процент”. За успелите хора и измамната загриженост към потребителите следващия път.

 

Марин Маринов

Пощенска банка надбяга собствената си глупост *

За какво прокуратурата трябва да провери ръководството на БНБ

Калинките на Пощенска банка заемащи високи постове държат да заявят публично присъствието си

 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 4541 пъти Последно променена в Четвъртък, 30 Януари 2014 12:04
Влезте, за да коментирате