Вторник, 13 Август 2013 19:58

Регулатори и банки – на запад и на изток от Драгоман

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

http://lchristoff.wordpress.com  КЗП – по стъпките на БНБ – и във ВАС

Какво общо имат банките J. P. Morgan Chase, Bank of America и швейцарския гигант UBS? Големи банки, глобални, даже аз съм чувал за тях. Вярно. Другата им обща черта е, че в рамките на първите две седмици на август 2013 г. и трите са или глобени или съдени или разследвани от своите регулатори.

Може и да не сте прочели в нашенската преса. Нали у нас – за банки – или добро или нищо.

Американското министерство на правосъдието и Комисията им по ценни книжа съди Bank of America за това, че е “предоставила подвеждаща информация и не е разкрила съществено важни факти за качеството на жилищни ипотеки, от които е конструирала облигации” за $850 млн. На разбираем език, излъгала е клиентите си.

Е, и у нас банки са забелязани да лъжат, че и да крадат – но това е повод за награждаването им. А изпълнителният директор на крадлива и лъжлива банка е председател на Асоциацията им. Т.е. всички банки, които са се съгласили да бъдат представлявани от този човек, намират, че краденето и лъгането на клиенти е съвсем в реда на нещата. Но това са стари новини.

По-новата новина е, че и UBS пропуснала да прехвърли на инвеститорите в облигации, обезпечени с дългове едни $23.6 млн. И тя опитала да попрелъже клиентите си. За да не се разчува, съгласила се да плати $50 млн., които включват и лихви и глоби върху сумата.

J.P. Morgan Chase, най-голямата американска банка, за момента е просто разследвана от Министерството на провсъдието на САЩ за криминални престъпления, свързани с продажбата на облигации, обезпечени с ипотеки.

Така е на запад от Драгоман.

На изток от Драгоман е същото, но малко по-различно. Тук регулаторите не съдят – не дай Боже – банки. Те ги прикриват – и измамите им и кражбите им, и имената им.

Така направила натоварената с това да следи за почтеността на договорите КЗП. Преди повече от година, тя установила, че 24 от 25 банки ползват “неравноправни” клаузи в договорите за кредити. Значи мамят клиентите си. Но не казва кои са банките. Това не се харесало на Маринела Ашикова, юрист и кредитополучател, която успяла да се сдобие с осъдителна присъда срещу КЗП, съобщава OffNews.

Всички данъкоплатци да благодарим на Маринела и да се засрамим от нея. Защото всички ние плащаме масрафа – заплати, канцеларии, автомобили и т.н. на КЗП, а тя отказва да ни покаже продукта, който е произвела с нашите пари. То е като за отидете на шивач, да му дадете плата, да му платите за шева, а той да не ви даде ушития костюм.

КЗП сега се жалва и ще иска 5-членен състав на ВАС да се произнесе по случая. Случая на прикриване на измамни търговски практики на банки у нас, за каквито – както се убедихме – на запад от Драгоман се броят солени суми.

Но петчленните състави на ВАС са свикнали. И по-рано им се е налагало учтиво да определят, че регулаторите, на които данъкоплатците плащат, всъщност е добре да изпълняват функциите, които закона им вменява.

Така например, на петчленен състав на ВАС се наложило да върне преписка на Подуправител на БНБ за да може този, иначе уважаван регулатор, да вземе и да свърши работа като на практика извърши проверка по платежен спор между банка и неин клиент, вместо да отказва да провери, а да преразказва версията на банката. (Решение № 9035 на петчленен състав на ВАС от 6 юни 2013 г.)

Та така е на изток от Драгоман, ощетени клиенти трябва да съдят регулатори, за да изпълнят вменените им със закон задължения, за което вече им е платено – от данъкоплатците.

източник: http://lchristoff.wordpress.com

 

Калинките на Пощенска банка заемащи високи постове държат да заявят публично присъствието си

 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 1992 пъти Последно променена в Вторник, 13 Август 2013 20:03
Влезте, за да коментирате