Понеделник, 08 Юли 2013 20:13

Правителството иска да ни управлява с лъжи

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

http://lchristoff.wordpress.com  В интервю за в-к “Капитал” вицепремиерът Даниела Бобева заявява, че “Едностранната промяна [на лихвите по кредити от страна на банките] не може да се извърши”.

Възможно ли е вицепремиерът просто да не знае?

  Изглежда невероятно, тъй като тя лично ръководи групата, написала проекта за закон, според който за първи път в правния мир у нас се дава възможност на банковия картел да увеличава лихвите по всеки ипотечен и потребителски кредит едностранно, произволно, без знанието и предварителното съгласие на кредитополучателя. 

Тогава остава другата хипотеза – вицепремиерът просто лъже. Или да се изразя по-формално: разпространява неверни твърдения чрез средство за масова информация. Ето заради този маниер на управление правителството “Орешарски” е вредно за България и българските граждани и дните му са преброени.

Узаконяването на банковия терор на кредитополучатели е извършено със Закона за потребителския кредит – променен и допълнен по инициатива на Мартин Димитров (“защитник” на пазара и средната класа) и Стоян Мавродиев (сега, председател на КФН) и приет от мнозинството на ГЕРБ с активната подкрепа от “Атака”. Имената на подкрепилите банковия произвол може да прочетете тук – http://bit.ly/XrlHK6.

Как точно се разрешава на банките да променят едностранно лихвения процент?

С определението на променливата му част, наречена “рефернтен лихвен процент”. На Даниела Бобева принадлежи заслугата за оригиналната и уникална в рамките на Европейския съюз и извън него дефиниция на “референтен лихвен процент”, която се съдържа в т. 6 от Допълнителните разпоредби на закона. Според казаната дефиниция референтния лихвен процент е или пазарен индекс или индекс “определян по методология на банката”. 

В момента у нас три банки ползват пазарен индекс за определяне на референтния лихвен процент (Прокредит, МКБ Юнионбанк и Райфайзен банк), а 15 – собствена методология. Сред 15-те са Пощенска, Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и т.н. 

Как 15-те променят едностранно лихвата по кредита ви?

По три начина. Но първо нека си спомним, че “методологиите” не са нищо повече от тюрлюгювеч от “фактори”. Със симпатична наивност ДСК дори е организирала тези фактори в две групи – лихвени и нелихвени. Та има и дървени фактори за определяне здравината на желязото.

Самите методологии съм анализирал в подробности тук – http://bit.ly/WZyb6R

Та на въпроса. Как? 

По три начина:

  • първо, сред факторите има “и други” – т.е. вашият кредитор може да си добави когато и каквито си иска фактори. На този момент обърна внимание и Трайчо Трайков в битността му на министър. 
  • второ, чрез манипулиране на теглата на отделтине фактори. Теглата не са публикувани. Във всеки момент банката може да увеличи теглото на “фактор”, водещ до повишаване на лихвата и да намали теглото на фактор, водещ до нейното намаляване.
  • трето, чрез включването в методологията на фактори, които зависят напълно и изцяло самата банка. Както лихвени, така и нелихвени.

Така че отговорът, който журналистът Стефан Антонов е получил на въпроса си: “Банките променят лихвите по вече отпуснати заеми в движение. Как ще убедите хората, че не защитавате банковото лоби…” е “КАТО ГИ ИЗЛЪЖА”.

Ето, това е правителството “Орешарски”.

 източник: http://lchristoff.wordpress.com
 
Калинките на Пощенска банка заемащи високи постове държат да заявят публично присъствието си

 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България

 

Прочетена 2573 пъти Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 20:30
Влезте, за да коментирате