Вторник, 24 Септември 2019 19:39

Звено за контакт в министерството поддържа 24-часова връзка с всички заинтересовани по казуса „Томас Кук“

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Проведохме спешна среща с хотелиери и туроператори във връзка с обявения фалит на „Томас Кук“. За следващите стъпки е много важно да проследим какво се случва с дъщерните компании на „Томас Кук“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг за медиите по казуса с банкрута на британския туроператор. Преди това тя проведе работна среща с представители на туристическия бизнес - хотелиери, туроператори, туристически сдружения и др. В срещата участва и посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс.

 Ситуацията е изключително  тревожна в международен аспект и ще повлияе не само на летния сезон, който в момента приключва, но и на сезон 2020, за който вече се водят преговори. Британският гаранционният фонд поема плащанията на туристите, които са в България след обявения фалит на британския „Томас Кук“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че ключовият въпрос в момента е свързан със завръщането на туристите на „Томас Кук“, които са у нас, за да запазим имиджа си и да затвърдим доверието на другите туроператори, които ще изпратят туристите си тук следващата година.

В Министерството на туризма е създадено звено за контакт по казуса с британския туроператор. 24 часа в денонощието поддържаме връзка с всички заинтересовани. Имаме информация, че вече са обявени синдици. За нас е много важно какво се случва с другите пазари на „Томас Кук“ и сме в постоянна връзка също с тях. Поели сме ангажимент за съдействие по отношение на туристите, които са в страната, така и за българския туристически сектор, каза министърът. С бранша се обсъжда дали да има специален фонд за хотелиерите. Възможно е да се инициира и промяна в Закона за туризма между първо и второ четене, с която да се изисква допълнителна застраховка „Отговорност на туроператора“ и за чуждестранните туроператори, които осъществяват дейност с България.

Хотелите, които работят с „Томас Кук“ у нас, са над 50, като 25 вече са се свързали с министерството, каза министър Ангелкова. Това са частни търговски взаимоотношения и всеки хотел има отделен договор с компанията. Проблемът е, че точно в пиковите месеци юли и август нашите хотелиери рискуват да не получат заплащане за услуга, която вече са осъществили. Загубите за хотелиерите са милиони левове и ще доведе до сериозни затруднения в сектора.

Предстоят ни индивидуални срещи. Поели сме ангажимент да съдействаме, ако е необходим колективен иск за техните вземания, тъй като процедурата е много сложна. Следим внимателно и се надявам да не се получи ефект на доминото и по останалите пазари на „Томас Кук“, каза министърът.

Н.Пр. Ема Хопкинс информира, че всички полети на „Томас Кук“ са отменени. Британското правителство прави всичко възможно, така че всички туристи да се приберат у дома. Всички ще бъдат върнати възможно най-бързо. Това е най-голямото репатриране на хора в мирно време  и е много комплекса операция, поясни тя.

Британската страна работи по осигуряването на самолети от цял свят, но моли пътниците да се подготвят за сериозни закъснения. Всички детайли ще бъдат публикувани на сайта на „Томас Кук“.  Британската агенция за гражданска авиация се свързва с хотелите, за да ги увери, че цените за престоя на туристите след фалита ще бъдат покрити от британското правителство, категорична бе посланикът. Тя съобщи още, че 95% от клиентите на фалиралата компания са си вече у дома, но 135 000 остават все още навън. В България има 2500 клиенти и те трябва да се приберат в идните 2 седмици. На летищата в Бургас и Варна са изпратени представители на британското посолство. То ще продължи да подкрепя операцията, но трябва да сме готови за закъснения.

Това е тъжен ден за „Томас Кук“ и служителите му. Всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България. Пътуващите с компанията тази година са били около 13 хил. Останалите идвали с други туроператори, а някои - индивидуално. Британските граждани обичат да почиват в България заради топлия климат, гледките, хубавата храна и цените. Британските туристи ще продължат да идват в България, обобщи посланик Хопкинс.

Христо Гълбачев, изпълнителен директор на „Астрал Холидейз“ – официален представител на „Томас Кук груп“ за България, заяви, че от 163 хил. туристи на компанията в момента има около 6000 в България. От тях по-малко от 10% са англичани. До края на тази седмица има потвърдени полети за английските гости. Той призова за отговорни действия на бизнеса, за да не пострада имиджът на България като дестинация за организиран туризъм. Няма българи в чужбина, които да се прибират с „Томас Кук“, обобщи той.

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Прочетена 554 пъти Последно променена в Вторник, 24 Септември 2019 19:40
Влезте, за да коментирате