Вторник, 24 Септември 2019 19:34

МТСП организира информационни дни за пенсионното осигуряване във Виена

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Министерството на труда и социалната политика чрез Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България (СТСВ) организира заедно с Националния осигурителен институт три информационни дни за пенсионното осигуряване във Виена, Австрия. Посетителите ще получат информация за условията за придобиване на право на пенсия, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност на Европейския съюз, както и начините за изплащане на пенсии, отпуснати от двете държави. Информационните дни ще се провеждат на адрес: 1040 Wien, Kühnplatz 8, Stiege 1 und 2

На 5 и 6 октомври 2019 г. между 10.00 и 13.00 часа гражданите ще имат възможност  да бъдат консултирани от български експерти, командировани от НОИ във Виена. Желателно е предварително записване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Ако проблемът е конкретен, може да се изпрати предварителна информация за него на посочената електронна поща.

На 8 октомври 2019 г. от 9.00 до 16.00 часа ще се състоят съвместни българо-австрийски консултации с експерти от PVA, SVA, НОИ. Два екипа, в които ще има представители на българския НОИ и австрийските осигурителни институти - PVA и SVA, ще предоставят индивидуални консултации по конкретни казуси, свързани с преценка на пенсионни права на живеещи в България или Австрия хора. Срещите с експертите от двете държави ще се проведат по предварително изготвен график. Необходимо е предварително записване на час на електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на телефон 01 / 505 31 13. Лице за контакт е ръководителят на СТСВ Божидара Бочева. Тя ще присъства и по време на събитията, заедно с правния съветник към Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB) Жулиен Желев.

Близо 20 000 са активните българи на пазара на труда в Австрия. Това сочи статистиката на публичните служби по заетостта в европейската държава. Притежаващите осигурителни периоди в Австрия и България се повишават средно с около 15 % от 2007 г. насам.

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Прочетена 698 пъти Последно променена в Вторник, 24 Септември 2019 19:37
Влезте, за да коментирате