Четвъртък, 28 Февруари 2019 19:46

24 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат насочени към проекти на общините

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

24 млн. лв. спестен ресурс по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. да бъдат разпределени допълнително за проекти на общините. Това предложи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган Деница Николова по време на заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се провежда в Пловдив. Сред участниците във форум са Аурелио Сесилио, Райчъл Беамонт и ЙоГоваертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия.

От проведените до момента обществени поръчки и реализирани проекти са спестени около 41 млн. лв. От тях 24 млн. лв., с решение на комитета, могат да бъдат пренасочени за финансиране на допълнителни проекти, а останалите ще останат като резерв по програмата. Предвижда се да бъде дадена възможност и на Агенция  “Пътна инфраструктура“ също да се възползва от спестен ресурс за финансиране на още пътни проекти.

Пред участниците в 13-тото заседание на Комитета за наблюдение зам.-министър Николова отчете изпълнението на европейската програма като успешно. До момента са сключени 553 договора на стойност 2,5 млрд.лв., т.е. договорено е около  85% от наличното финансиране, което за програмния период е над 3 млрд. лв. На 50% са разплатени договорените вече средства, а 17% са отчетени към ЕК. „Това показва, че 2 години преди приключване на програмата вървим с големи темпове на изпълнение“, коментира тя. Регионалният заместник-министър призова бенефициентите да ускорят работата си по реализация на проектите в областта на културата, спорта и  културно-историческото наследство, които генерират приходи и се финансират с нисколихвено кредитиране от Фонда на фондовете и финансовите посредници.

До края на годината ще продължава договарянето на до 100% от ресурса по оперативната програма, а всички мерки са отворени за кандидатстване. Към днешна дата са реализирани и приключени 74 проекта за модернизиране на образователна инфраструктура, пътни отсечки, обекти от градската среда – паркове, велоалеи, градски транспорт, мерки за доставка на нови автобуси, тролеи и трамваи за Столицата. „Успехите ни дават надежда, че през новия  програмен период ще успеем да защитим поне същия ресурс за регионално развитие, включвайки и нови модели за обхващане на бизнеса и икономиката“, каза още Николова.

Пред журналисти заместник-регионалният министър коментира, че община Пловдив изпълнява с ускорени темпове проектите си, финансирани от ОПРР. „Към настоящия момент са договорени всички средства, за които общината кандидатства, постигнати са междинните резултати, което е сериозно постижение. Предстои да се финализират проектите за модернизация на градската среда, проектът за градски транспорт, ремонта на учебните заведения. Нямаме цялостно завършен проект, но проектите имаха обжалвания. Лошите метеорологични условия също не позволяват да се работи много бързо, а и тези проекти изискват време, не може да се пропускат инвестиционни стъпки в името на качеството, коментира зам.-министър Николова.

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА

Прочетена 996 пъти Последно променена в Четвъртък, 28 Февруари 2019 19:51
Влезте, за да коментирате