Неделя, 08 Декември 2019 15:45

EURACTIV.BG: Политиците нямат място в съдебната власт

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Източник:  https://euractiv.bg

Разделението на властите е фундаментален елемент от независимостта на съдиите. Неприемливо е да има инфилтриране на политици в процесите, протичащи в съдебната система. “Това е анатема, пълно противоречие на идеала какво представлява едно общество, ориентирано към върховенството на закона”, каза заместник председателят на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Робърт Спано. В петък (6 декември) той беше лектор на конференция, организирана от Върховния касационен съд. Гост на събитието беше и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев.

Изказването на Пано идва точно след признанието на българския премиер Бойко Борисов как се меси в кадруването по върховете на съдебната власт. Преди медец такова признание направи и главният прокурор Сотир Цацаров. И двамата твърдят, че са се бъркали при избора на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов през 2015 г. След като зае поста Панов се превърна в яростен критик на статуквото в съдебната власт и си спечели много врагове във Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

Като цитира практиката на ЕСПЧ Спано обясни, че всички държави са свободни да избират рамката за назначаване и освобождаване на съдии, но тези правила трябва да са в съответствие с принципа на върховенството на закона.

“Обхватът на задължение на държавата да осигури независим и безпристрастен съд не се ограничава само до съдебната система, а обхваща и другите власти така, че да се съблюдават и изпълняват решенията на съда, дори когато не се съгласяват с тях. По този начин държавата демонстрира зачитането на авторитета на съда, а това е неоспорима предпоставка за общо доверие и реализиране на върховенството на закона. Политиците нямат никаква роля и не бива никога да се намесват върху процесите, които текат в съдебната система. Това е елемент на разлагане на демокрацията – когато политиците се опитват да се намесват, да влияят върху решенията на съдиите“, посочи още Робърт Спано, цитиран от lex.bg.

Спано обясни още, че между Съдът на ЕС в Люксембург и ЕСПЧ има симетрия на ценностите, които са зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитане на човешките права, в това число и на малцинствата.

„Съдиите са начело при осигуряване правата и свободите, въведени в ЕКПЧ. Ние сме ваши сътрудници, ние сме върховните пазители на конвенцията за защита правата на човека, за да може тя да бъде приложена по делата, които се водят в залата. Трябва да сме дръзки и смели в лицето на врага“, заключи Спано.

Лозан Панов: Главният прокурор може да тормози съдиите, които не харесва

“Правовият ред на всяка една демократична държава изключва възможността субектите, които създават правилата, да осъществяват контрол върху тяхното спазване. Времето, в което това е било възможно все още не е толкова далеч в миналото и именно липсата на демократични традиции у нас, увеличава опасността от неговото реставриране – процес, който се наблюдава и в други посткомунистически страни в Източна Европа”, каза в речта си пред форума Лозан Панов.

Според него “с оглед състоянието на медиите ни и липсата на силна опозиция, обществото ни се движи със завързани очи и все повече губи своята посока. Съдът остава единственият ориентир за посоката „право напред”, в която трябва да се движим”.

“Нуждаем се от силно лидерство в съдебната система и ангажираност, защото защитата ни от неправомерни посегателства не е задача на някой друг, а на нас самите”, каза още Панов.

Той допълни, че напоследък все по-често ставаме свидетели на безпринципно критикуване на актовете на съда с лични нападки срещу магистрати. “Опитите да бъдат дискредитирани колеги-безупречни професионалисти, не е индивидуален проблем, защото увреждането на тяхната репутация касае доверието в цялата съдебна система. Наложително е да бъде изграден ефективен механизъм за противодействие на всяка форма на неправомерно въздействие върху съда, без оглед източника и съответно да бъдат предприети адекватни мерки за преодоляване на констатирани слабости при изпълнение на длъжността“.

Според Панов схващането, че съдът говори само с актовете си е архаично. „Реалността показва, че пропастта от недоверие, която ни дели от гражданите, изключително умело се използва от цинични политически играчи, за да атакуват още по-настървено съда като целта им е окончателно да изгорят мостовете ни с онези, които сме призвани да опазим от произвол“. Председателят на ВКС обясни още, че „непремерените изявления на представители на други власти е заплаха за справедливостта в процеса, тъй като неминуемо ще даде отражение върху актовете на съдии в бъдеще време и върху тяхното процесуално поведение“.

Според Панов в България прокуратурата е придобила власт над съда, което е „абсурдно в една демократична държава“. „Главният прокурор разполага с мощен набор от инструменти за тормоз на съдиите, към които няма симпатии. Днес съдиите не изпитват толкова страх от политиците, колкото от главния прокурор“, каза още Панов.

„За съжаление някои колеги реагират на натиска от страна на прокуратурата с прекомерна солидарност, която граничи с безотговорност. Прокуратурата винаги е вървяла с победителите. За управляващите тя е инструмент, за управляваните – бухалка. Атрактивните обвиняеми у нас са падналите от власт, но въпреки това при всеки опит за реформа на прокуратурата се чуват яростни гласове, че се посяга на нейната независимост“, заключи Панов.

Той обясни, че в редица напреднали държави прокуратурата е част от изпълнителната власт, но функционира добре. В други държави прокуратурата е независима институция извън съдебната власт и също функционира добре. У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого.

 

Източник:  https://euractiv.bg

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Прочетена 1659 пъти Последно променена в Неделя, 08 Декември 2019 15:53
Влезте, за да коментирате