Сряда, 19 Февруари 2020 19:21

Бъдещите проекти за градско развитие с европейски пари – първо с макет или 3D визуализация за представяне пред обществеността

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Близо 6 млрд. лв. достигат евросредствата за инфраструктура в градските територии, в новия програмен период ги обвързват с интегрирани инвестиции, иновации и дигитализация

Бъдещите проекти за градско развитие, финансирани от оперативните програми в програмния период 2021-2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет. Така всеки един човек ще може визуално да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация, а целта е да се постигне по-добро планиране. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри конференцията „Knowledge City 2020 – Градове на бъдещето“.

Ще има изискване инвестициите да са визуализирани по начин, по който да не е пропуснат нито един детайл – озеленяване, предвиденото строителство, отделните елементи на съпътстващата инфраструктура. „Това трябва да е видимо за хората, а чрез широки обществени обсъждания да се постигат най-добрите решения за градовете“, отбеляза Николова. Според нея в този етап от подготовката на проекта трябва да се нанасят и евентуалните промени, ако се налагат, а не в хода на реализация. По думите й, това изискване, заедно с качеството и контрола, трябва да залегнат в съвременното градоустройство и планиране. За тази цел в следващия програмен период времето за подготовка и структуриране на проектите ще бъде водещ акцент, а самото изпълнение на строително-ремонтните дейности ще е финалната стъпка. “Ние ще имаме период от около поне една година, в която ще трябва да структурираме правилно нашите идеи, които да можем да изпълним в хода на реализация на периода. Подготовката ще бъде изключително важна и ще концентрираме усилията върху правилното планиране“, отбеляза тя.

С помощта на европейските фондове от влизането на страната ни в ЕС до днешна дата за модернизиране на българските градски територии и развитие на регионите, само по линия на оперативните програми за регионално развитие и трансгранично сътрудничество, в страната ни са инвестирани над 5.6 млрд. лв. Благодарение на този вид инвестиции е постигнато много по отношение на пътната и градска инфраструктура, обновяването на здравни, учебни, социални и културни учреждения, подобряване на мобилността, зоните за отдих, спорт и туризъм и т.н. За следващите години страната ни ще използва инвестициите за постигане на балансирано регионално развитие, включвайки икономическите оператори и публичния сектор, с фокус върху съхраняването и развитието на човешкия капитал, информира зам.-министър Николова. Така се отчита, че може да бъде постигнато цялостното икономическо развитие на страната и спирането на процесите на обезлюдяване в малките населени места.

В момента над 70% от населението на страната е фокусирано в големите градове, което поражда друг тип проблеми, чието решаване също изисква инвестиции. 

„Стремим се да подобряваме качеството на живот в най-големите градове като фокусираме усилия за внедряване на по-високи технологични решения, увеличаване на дигитализацията и ел.-управлението на публични услуги, екологични решения – зелена мобилност, интелигентно управление на градоустройството“, обясни Николова.

Пред участниците в конференцията заместник-министърът информира, че в новата оперативна програма за развитие на регионите - 2021-2027 г, 10-те най-големи градски общини, центрове на растеж в страната, ще изпълняват интегрирани мерки.

„Бъдещето е в изпълнението на интегрирани мерки за комплексно решаване на проблемите на конкретна територия. Регионалната политика ще разглежда територията като цяло, а не само с изпълнение на секторни мерки, защото така не постигаме желания ръст на икономическото развитие. Ще изработим механизъм и модел на принципа „отдолу - нагоре“ за идеи, които да се финансират от европейските програми. Всеки ще има място в посоката за стратегическо идентифициране на проект – всеки може да е участник и/или партньор в процеса, коментира още тя.

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 942 пъти Последно променена в Сряда, 19 Февруари 2020 19:23
Влезте, за да коментирате