Вторник, 22 Октомври 2019 19:06

Кирил Ананиев: Ръстът на разходите за здравеопазване за 2020 г. ще бъде около 500 млн. лв.

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

„МБАЛ-Добрич“ е една от най-старите болници в България. Тя има своя авторитет, достойнство и уважение от гражданите и това се дължи най-вече на вас, работещите в болницата, на ръководството, на всички медицински и немедицински кадри“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв., и представянето на реновираното и оборудвано с нова медицинска апаратура Отделение по диализно лечение в МБАЛ – Добрич.  

Той беше категоричен, че Министерството на здравеопазването инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина. „Реновираното отделение по хемодиализа също е резултат от отпуснатите от държавата 5 млн. лв., с които обновихме диализните структури в страната“, посочи здравният министър. Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хил. лв. за болницата в Добрич е стъпка в посока подобряване качеството на живот на  пациентите, страдащи от бъбречна недостатъчност. Отделението в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като текущо оттук преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.

„За качеството на медицинската помощ, апаратурната и кадрова обезпеченост свидетелстват четирите отлични акредитационни оценки, които лечебното заведение е получило от създаването си като акционерно дружество до момента. Сигурен съм, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще, защото вярвам в хората, които работят тук. Зная, че вие обичате своята болница и своите пациенти, борите се за тяхното здраве и така ще продължи и занапред“, посочи министърът.

Пред журналисти Кирил Ананиев коментира и средствата, предвидени за сектор здравеопазване през 2020 г.: „Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“. Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Прочетена 1063 пъти Последно променена в Вторник, 22 Октомври 2019 19:08
Влезте, за да коментирате