Сряда, 19 Юни 2019 16:56

Омбудсманът Мая Манолова внася в Народното събрание проект за нов закон за съсловните организации на медицинските специалисти

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд чл. 3 от Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и помощник- фармацевтите, според който, за да упражняват професията си, те трябва да членуват в съответната съсловна организация. Това обяви днес в гр. Кърджали омбудсманът Мая Манолова, където отиде да подкрепи протестното шествие за достойни условия на труд и адекватно заплащане на професионалистите по здравни грижи от града.

Освен това общественият защитник подготвя с екипа си и медицинските специалисти нов проект на закон за съсловните организации, с който да се създадат отделни съсловни организации за всяка от професиите – медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори и кинезитерапевти.

„До края на следващата седмица ще внесем в Народното събрание проект на закон за всяко едно от съсловията в здравния сектор – за създаване на съсловна организация на медицинските сестри, на фелдшерите, рехабилитаторите, така както го искат представителите на тези толкова важни за нас като пациенти професии“, аргументира се Манолова.

По думите й медицинските специалисти са гръбнакът на здравеопазването и тя е до тях от първия момент на протестите им и ще отстоява докрай удовлетворяването на техните справедливи искания.

„Това не са искания за пари. Това не са искания само за медицинските сестри или за акушерките и медицинските специалисти. Това са искания за всеки един от нас като гражданин, като пациент. Това са искания за промяна в здравната система“, подчерта Мая Манолова.

По думите й е факт, че в здравната система цари хаос, че парите изтичат и доказателство за това е обстоятелството, че обещаните на два пъти по 50 млн. лв. и още 30 млн. лв. не са стигнали до тези, за които са били предназначени.

„Обещанията, които пое здравното министерство, не се случват. От 1 юни 2019 г. всички медицински специалисти трябваше да получават минимум 950 лв., което не е факт никъде в България. Това означава, че както сме свикнали – преди избори се обещава, след избори не се изпълнява“, обобщи омбудсманът.

Според нея е налице пълен отказ за промени в здравеопазването, защото обещаните реформи в здравноосигурителния модел, стратегиите и концепциите не се случват и така „забатачването“ в системата става все по-голямо.

„Аз съм тук, за да подкрепя медицинските специалисти, да им дам кураж, срещу опитите да бъдат натискани и да бъде мачкан техният протест. В този аспект нямам оплаквания в Кърджали, че някой се е опитвал да не допуска и да ограничава протеста, но на други места – Стара Загора, Враца, Казанлък, София, сме изправени пред случаи, в които управители на болници и местната власт си позволяват да притискат, да наказват, да мачкат хора, затова че упражняват конституционното си право да протестират“, категорична бе Манолова.

Тя благодари на медицинските сестри от Кърджали, които миналата седмица в София са подкрепили лицето на протестите Мая Илиева, срещу която са предприети конкретни действия, за да бъде накарана да замълчи. Омбудсманът подчерта, че този случай не е единичен, тъй като и към организаторката на протестите в гр. Стара Загора е оказван натиск с преместването й в друго по-тежко отделение. 

„Това са абсолютно недопустими практики. Вместо министър Кирил Ананиев да изпраща открито писмо до омбудсмана, в което да обвинява мен и медицинските сестри за хаоса, трябва първо да си отговори на въпроса – кой създава хаос – естествено, че този, който управлява системата“, подчерта Манолова. Тя допълни, че министърът на здравеопазването би следвало да излезе с открито писмо до управителите на всички болници – държавни, общински и частни, които ползват публичен ресурс, да не си позволяват да оказват натиск върху медицински специалисти.

„Да, пътят няма да е лесен. Успехът няма да дойде сам по себе си. Министерството на здравеопазването се опитва всячески да неглижира медицинските специалисти, да се прави, че протестите ги няма, да се разсейва за техните справедливи искания. Но аз съм сигурна, че и тази кауза, както и други справедливи каузи, в крайна сметка ще успее“, обобщи Мая Манолова и допълни: „Отношението към медицинските специалисти е показател за нивото на демокрацията у нас.“

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Прочетена 812 пъти Последно променена в Сряда, 19 Юни 2019 16:57
Влезте, за да коментирате