Понеделник, 02 Март 2020 18:36

DW: На българската граница е подозрително спокойно. Защо?

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Източник: DW

Докато кризата с бежанците на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, на българската граница е подозрително спокойно. Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България?

"Ще бъде изключително трудно да се спре масивният поток от хора, които вече са потеглили", се казва във вътрешен доклад на европейската агенция за гранична охрана "Фронтекс", цитиран от германския "Ди Велт". От "Фронтекс" предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, в неделя сутринта над 76 хиляди души вече са били напуснали Турция. От ООН говорят за 13 хиляди човека, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция. В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти, само през изминалите два дни са били осуетени около 10 хиляди опита за нелегално преминаване на границата.

Борисов прави услуги на Ердоган?

На фона на напрежението на гръцката граница, силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и добавя:

"Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии. Включително и с такива нарушаващи международното право услуги Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница", коментира ФАЦ.

"Не минавайте през България"

Но може би има и друга причина за спокойствието на българската граница. "Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора. Полицията - те бият, много бият мигрантите и налагат големи наказания", споделя афганистанец пред bTV.

Междувременно бе съобщено, че след като в петък проведе телефонен разговор с Ердоган, днес премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона и с френския президент Макрон. "Трябва да решим този процес дълготрайно - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците", е заявил Борисов в разговора си с Макрон, който на свой ред е уверил, че Франция е напълно солидарна с България и Гърция. Разговорът между двамата се проведе часове преди срещата на Борисов с турския президент Ердоган.

 

Източник: DW

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 2610 пъти Последно променена в Понеделник, 02 Март 2020 18:40
Влезте, за да коментирате