Неделя, 16 Февруари 2020 16:16

Чужди издания: София има голям проблем

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Източник:  DW

Най-вече през зимата въздухът в София е особено замърсен, включително защото бедните горят боклуци за отопление. По данни на СЗО, София е с най-лошия въздух сред всички европейски столици, пишат две чужди издания.

Сякаш кутия цигари е изпушена наведнъж - така се усеща въздухът във "Факултета". Димът се вие над схлупените бараки, над пластмасовите плоскости, служещи им за покрив. Най-малките къщички са до гората, направо на земята са струпани влажни дърва за огрев, заварваме едно семейство да товари дърва на каруца.

"Получаваме дървата от общината", обяснява една жена. Друга обаче споделя, че няма дърва, и че гори всичко, което намери: автомобилни гуми, обувки, дрехи. Мъжът ѝ избягал преди няколко години. "Не съм регистрирана адресно в София, нямам документи и не получавам нищо от общината", оплаква се тя. Пенсията ѝ от 130 лева не стига за нищо - нито за лекарствата, нито за набавянето на дърва за огрев. При горенето на боклуци въздухът се насища с воня, но хората са бедни и все някак трябва да оцеляват.

Хиляди жертви ежегодно

Най-големият проблем на София са фините прахови частици, се казва по-нататък в репортажа. Ежегодно хиляди хора умират от мръсния въздух, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). В Европейския съюз само един град е с по-мръсен въздух от София - Перник. Отоплението е една от причините за лошия въздух - най-бедните горят боклуци, а по-малко бедните - нискокачествени въглища. Втората причина се вижда по улиците на София: по тях се движат коли, които на Запад отдавна са излезли в пенсия, посочва SRF. 

На темата се спира и Euronews - по повод изгарянето в ТЕЦ Бобов дол не само на въглища, но и на боклуци. Цитирана е кметицата на Бобов дол Елза Величкова да казва: "Замърсяването с фини прахови частици, предизвикано от изгарянето на отпадъците, застрашава здравето на хората. Експертите се опасяват, че през следващите 5 години ще зачестят раковите заболявания, ако изгарянето на отпадъци не спре. Много съм загрижена."

В София журналистите от швейцарската телевизия са разговаряли с Петър Киров, който работи за Air Bulgaria - доброволческа организация, застъпваща се за чист въздух. "Днес измерванията сочат, че въздухът в столичния град е замърсен. Странното е, че измервателните станции на правителството показват, че въздухът в София днес е добър", казва Киров.

Възможно ли е това? Хората от Air Bulgaria следят редовно за качеството на въздуха, а резултатите от техните измервания могат да се видят в интернет. Градските власти обаче правят измервания на относително по-малко места, и то съвсем не в най-замърсените райони, нито пък в оживения градски център. Което също може да се види в интернет, допълва картината SRF.

Политици: всичко е наред!

Според Петър Киров политиците не се отнасят сериозно към темата за замърсяванията - едва миналия декември са били инсталирани станции за измерване на най-фините прахови частици, и то под натиска на организации като Air Bulgaria. Засега обаче те само събират данни, нищо не е публикувано и не са предприети никакви действия. "Ние трябва да спечелим тази война", казва по този повод Киров, който е бивш военен.

"Каква война?", пита от своя страна заместник-кметицата на София Йоана Христова. По нейните думи през последните дни имало предимно мъгла, никакъв смог, което е напълно нормално за зимата. "Ясно, че във въздуха има и фини прахови частици. Но нищо опасно като диоксид", казва тя. Същевременно Христова изброява какво се предприема в София за подобряване на качеството на въздуха: мрежата на метрото се разширява, налагат се забрани на колите-замърсители да влизат в центъра на града, обновява се отоплителната система, определят се норми за влажността на дървата за огрев, налагат се санкции на хората, които горят боклуци

Доверие се гради другояче

Подобни мерки дават резултат - днес фините прахови частици във въздуха са по-малко, отколкото преди десет години, уверява заместник-кметицата, като цитира написаното на един лист хартия. Тя обаче отклонила молбата на швейцарските журналисти сами да погледнат данните - били само за вътрешно ползване. Така доверие не се гради, се казва в края на публикацията.

 

Източник:  DW

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 1674 пъти Последно променена в Неделя, 16 Февруари 2020 16:19
Влезте, за да коментирате