„Една от причините да бъда тук е желанието на Световната здравна организация да подсили двустранното сътрудничество с България. България е много специален член на СЗО, защото е една от малкото страни-основателки на организацията и ние трябва да продължим да засилваме своето сътрудничество. В страната предстои провеждането на реформа на здравната система и СЗО ще подкрепи тази реформа. Една от основните промени се предвижда да бъде въвеждането на нов здравноосигурителен модел“. Това посочи Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Втората причина за визитата на д-р Гебрейесус е възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Във вторник, 06 март, в Националния дворец на културата ще се проведе Конференция, посветена на възможностите за осигуряване на по-добър достъп до лекарствени продукти за всички европейски граждани. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор здравеопазване.

Здравословното хранене на децата беше тема на международна конференция на експертно ниво в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС днес в София.

Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение. Затова България предлага дискусия по въпрос, актуален за целия Европейски съюз“, каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред участниците.

На 6 февруари 2018 г. от 09.00 ч. до 17.00 ч. в Националния дворец на културата, зала 8 (етаж 5), ще се проведе Конференция на Българското Председателство под надслов „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“.

„Днес пред вас поемем ангажимента, че в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутати в Народното събрание. Той подчерта, че независимо от ежегодното увеличение на парите за здраве, българският гражданин не е доволен от качеството на медицинското обслужване. „Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение“, посочи министърът. От думите му стана ясно, че моделът, който екипът на Министерството на здравеопазването ще предложи има за цел да замени сега съществуващия и неефективен механизъм на работа на системата.

Единодушно Комисията по здравеопазване в Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С него се регламентира редът за установяване на липса на лекарства при паралелен износ. Изпълнителната агенция по лекарствата вече ще може да издава забрана или ограничаване на износа на липсващи за българските пациенти медикаменти. За първи път ще бъде създадена информационна система, която ще следи движението на лекарствените продукти.

С днешна заповед на министър Ананиев Инспекторатът на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ).

Здравният министър реагира веднага след писмо от съпругата на починал гражданин, кандидатствал за финансиране на трансплантация пред КЛЧ през юли 2016 г. Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Докладът трябва да бъде представен на министъра до 20 февруари.

България е готова да окаже експертна помощ на Република Македония във всички сфери на здравеопазването. Това стана ясно по време на разговори на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с македонския му колега Венко Филипче в София. Срещата е в синхрон с един от основните приоритети на Българското председателство на ЕС – европейска перспектива за Западните Балкани.

На 25 януари министър Кирил Ананиев представи приоритетите на Българското председателство в сектор "Здравеопазване" пред Комисията по "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните" (ENVI) на Европейския парламент.
Министър Ананиев открои като основни приоритети здравословното хранене на децата и нуждата от ефективни лекарствени продукти на достъпни цени. "Здравеопазването е една от сферите, в които приносът на ЕС към живота на хората е най-осезаем.

Министерството на здравеопазването е направило към НЗОК всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. по бюджета на Министерство на здравеопазването са утвърдени трансфери към НЗОК в размер на 24 млн. лева. За 2017 г. средствата за доплащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите са в размер на 15,400 млн. лева, според утвърдените средства по бюджета на министерството.

Страница 1 от 5