Неделя, 11 Септември 2011 12:16

ИКЕА отваря врати в България - една различна гледна точка по темата

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Наближава датата, на която шведската компания ИКЕА ще отвори първия си магазин в България. Големината и потенциала на компанията са достатъчно големи за да окажат сериозно въздействие на малък пазар като нашия. Хубаво е, че на пазара влиза световно известна марка.От появяването и може да спечелят всички. На първо място потребителите, които ще имат по-голям избор при задоволяване на потребностите си.

В следствие на нарасналата конкуренция е възможно да намалеят цените, да се повиши качеството на продуктите и да отпаднат голяма част от некоректните фирми, търсещи бързи печалби. Дали това ще се случи ще покаже времето, но предпоставките са налице. На второ място българските производители и търговци, които ще се принудят да търсят нови възможности за оптимизиране на дейността си в отговор на предизвикателството от страна на шведската компания и задоволяване потребностите на клиентите. А защо да не видим и една не много популярна в България мярка – обединение на две или повече фирми по хоризонтала и вертикала в бранша, което би довело до създаването на изключително жизнена и конкурентна компания. Шведската компания планира 10 % пазарен дял за първата година, дял който е напълно възможно да постигне след като навлиза на българския пазар с договор за франчайз сключен с гръцка компания. Най вероятно постигането на този пазарен дял е предвиден от работата с фирми ,а не от тази с граждани. Гръцкият бизнес е широко представен в различни браншове на българската икономика, а фирмите с гръцко участие или изцяло с гръцки собственици предпочитат да работят със сънародниците си. Истинското изпитание за магазина при работата му с граждани ще настъпи в средата или края на януари 2012 г., тъй като през оставащите три месеца на 2011 г. ще се радва по скоро на любопитство и интерес от тяхна страна, както показва практиката при откриване на голям магазин. Марката е символ на евтини и качествени мебели и обзавеждане, но доходите и възможностите на българския потребител са доста под европейските, така че има вероятност продуктите да се окажат скъпи за тях. Предстои да видим дали шведската компания ще вземе под внимание финансовите възможности на потребителите при определянето на крайните цени, в което няма икономическа логика. Ще видим дали е живо широко застъпеното през недалечния социализъм движение „Направи си сам”, или българския потребител предпочита друг тип пазаруване и обслужване. Дали шведската компания ще успее да спечели потребителите можем да говорим след като изминат поне шест месеца от активната им дейност, и какъв ще е отговора на останалите фирми в бранша. За фирмите в бранша предстои истинско изпитание и проверка на тяхната конкурентоспособност. Ще успеят ли мениджърите им да открият слабите места и недостатъци на шведската компания и да ги превърнат в свои плюсове.

Силен плюс ще са направените инвестиции в развитието на фирмите. Инвестиции-освен в скъпи луксозни автомобили и други символи на престиж и благоденствие, са били използвани за въвеждането на нови технологии, машини и оборудване, проучване на пазара и най-важната, без която предходните се обезсмислят - обучението и развитието на човешкия ресурс. Изключително позитивен сигнал за икономиката ни ще е , ако фирмите в сектора с пазарни средства недопуснат шведската компания да заеме планирания пазарен дял, както и да реализира заложените приходи от продажби. Сигнал, който ще покаже, че в България има мениджъри, екипи от специалисти и работници (които въпреки системните пречки от страна на Правителство, Парламент, НАП, НОИ, търговски банки и др.), са създали в страната на абсурдите фирми, които имат потенциала и възможностите да се конкурират успешно и ефективно със световно известни компании и това да им даде мотивация да направят следващата крачка в развитието си, опит да излязат на чужди пазари със собствените си имена, марки и продукти, а не само работейки на ишлеме. Освен позитивни страни отварянето на магазина в зависимост от заетия пазарен дял, ще доведе и до фалити на фирми и нови безработни. Колко ще са те трудно ще разберем,тъй като ще са част от общата статистика, но няма да са по-малко от новооткритите. Така по естествен и логичен път един от плюсовете от инвестицията на шведската компания, който най-вероятно ще бъде  изтъкнат при откриването и се обезсмисля. Но това може би ще бъде спестено, тъй като не вдига рейтинга на никое Правителство преди избори. Каквито и да са последствията, нека пожелаем успех на всички участници, и в крайна сметка големия печеливш да е клиента.

Марин Маринов

Прочетена 2764 пъти Последно променена в Неделя, 17 Март 2013 12:20
Влезте, за да коментирате