Вторник, 11 Октомври 2011 12:27

„България” АД, продадена на банките !!! – 1 част държавните институции

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

…. банките няма да фалират, защото те не само имат регулатор, но този регулатор ги пази…..

Левон Хампарцумян  „Денят започва” БНТ 2009 г.

Само силна гражданска организация или сдружение разполагащо с необходимия човешки и финансов ресурс, издържано от самите граждани може да възстанови равновесието в банковия сектор. Равновесие нарушено от частни търговски дружества-банки, с любезното съдействие на Правителство, Парламент и БНБ.

Марин Маринов  БГИБП 2011 г

 Има ли шанс българския потребител на финансови услуги и продукти, да защити ефективно правата си ?

Може ли да търси обезщетение от банките за това, че е бил подведен и финансово ощетен ?

Как реално може да се случи това ?

Въпроси, които са си задавали всички имащи досег с частните търговски дружества-банки. Докато големия и средния бизнес имат финансовата възможност и време да си защитават интересите в съда, ситуацията при гражданите и малкия бизнес до голяма степен е безконтролна. Положението може да се сравни с дивия закон на джунглата, от колкото с нормално функциониращи пазарни отношения. Нека разгледаме първо положението на сектора в България през 21 век, и след това възможностите на потребителите, да се защитят от прищявките и своеволията на частните търговски дружества-банки. Настъпването на световната икономическа и финансова криза разкри истинското лице и методи на работа характеризиращи дейността на банките у нас. Методи и стилове на работа по скоро противоречащи на думата институция, за каквито се представят самите банки и държавните органи, имащи отношение към системата. С влошаването на  икономиката при намаляващи приходи и нарастващи разходи (в голяма степен вина за това имат ръководствата на банките), в стремежа си да оцелеят на всяка цена банките се принудиха още по открито, брутално и безцеремонно да нарушават правата на потребителите. Силно развитото чувство за безнаказаност в „банкерите”, което достига заплашителни и вредни размери за цялата икономика на страната. Ясно и недвусмислено доказателство за това са думите изречени в националния ефир на БНТ, от високоговорителя на банките инж. химика Левон Хампарцумян . „…….Банките няма да фалират, защото те не само имат регулатор, но този регулатор ги пази………”

Думи, които на практика затвърждават усещането и съмненията в обществото, че реално регулатора не съществува. Управление „Банков надзор” към БНБ се явява, като адвокат и естествено продължение на частните търговски дружества-банки, които трябва да надзирава. С едно изречение инженер химика е дал много ясна и точна оценка за работата на регулатора. Такова изказване в нормалните държави би предизвикало широки обществени и медийни дебати, и подаването на най-малко една оставка в регулатора у нас се приемат за нормални.

Правителство (не само действащото),  постоянно се стреми да осигури стабилни, нарастващи и добре защитени приходи и ангажименти на банките. Законопроекти изцяло насочени в обслужването интересите и нуждите им, противоречащи дори на върховния закон у нас ,Конституция на Република България.

Парламент (не само действащия) с 240 народни представители без собствено мнение, гласуващи според партийните повели и интереси подчинени и зависими от различни финансови и икономически интереси, ощетяващи правата на избирателите. Народни представители гласуващи закони, които не регламентират ясно и точно отношенията между страните,  имащи възможност за тълкуване, което развързва ръцете на банките да мародерстват „законно”.

Комисия за защита на потребителите, на която според методите на работа и изготвяните отговори по конкретни жалби, и възникнали казуси по и подхожда името Комисия за защита ОТ потребителите.

Помирителна комисия за платежните спорове, чиято дейност и съществуване е толкова тайно, че  вероятно доста малко хора знаят за съществуването й,  камо ли да потърсят съдействие от нея.

Липса на сравнително бърза и финансово достъпна за обикновения потребител извънсъдебна и съдебна възможност да защити правата и интересите си .

Национален омбудсман, който в единствения до момента удобен случай, да се намеси в защита интересите на гражданите в забранена за него сфера, се задоволява с писане на писма с препоръки до министър Дянков и г-н Иван Искров, като не забравя да отчита интересите на частните търговски дружества-банки.  Това е реалността, която системно се натрапва и вменява, като нормална и законна.

Как може потребителя да се пребори с цялата държавна машина и финансовите интереси на банките ?

Следва продължение !!!!!!!!!!

Марин Маринов

Прочетена 1994 пъти Последно променена в Неделя, 17 Март 2013 12:31
Влезте, за да коментирате