Понеделник, 12 Септември 2011 12:21

20 години Пощенска банка – 20 години лъжи и нарушения

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

….банките няма да фалират, защото те не само имат регулатор, но този регулатор ги пази…..

Левон Хампарцумян  „Денят започва” БНТ 2009 г.

Само силна гражданска организация или сдружение разполагащо с необходимия човешки и финансов ресурс, издържано от самите граждани може да възстанови равновесието в банковия сектор. Равновесие нарушено от частни търговски дружества-банки, с любезното съдействие на Правителство, Парламент и БНБ.

Марин Маринов  БГИБП 2011 г

 Пощенска банка – според БНБ за нея трябва да говорим само хубави думи или нищо, защото има опасност да манипулираме пазара. Подхода е характерен за един друг бранш, но тъй като Пощенска банка все още е жива и трови живота на много български граждани, ще наруша това абсурдно правило. Докато банката има достъп до всички възможни източници на информация при вземане на решение за кредитиране на всеки кандидат, то кандидатите за кредит трябва да се доверят на банката и на добрата дума на БНБ. Липсва регистър аналогичен на Централния кредитен регистър, който да отразява нарушенията на банките назад във времето, за да може потребителя да направи своя информиран избор, спирайки се на банка работеща спрямо пазарните принципи и коректна към клиентите си. Но съществуването на такъв регистър ще бъде обявено като изкривяване и манипулиране на свободния пазар. Ще се опитам в рамките на няколко статии да събера цялата публична информация за дейността на Пощенска банка, различна от рекламите и „статиите” които плаща в свободните и обективни медии. Ако от банката се почувстват засегнати и оклеветени, бих се радвал да се срещнем в залите на независимия български съд. А изхода от едно такова дело би дало отговори на много въпроси за нарушенията на банката.  Това е истинското лице на Пощенска банка познато на хилядите потребители наречени нейни „клиенти”. Лишени от възможност за ефективна извън съдебна защита и задържани „демократично” чрез различни некоректни методи и подходи, наречени от тях, БНБ и Правителството „пазарни”.

-  Незнайно защо на частното търговско дружество – Пощенска банка се вменява, че е институция. Целите с които е създадено и интересите, които се стреми да прокара, както  методите и средствата използвани за тяхното постигане нямат нищо общо с понятието институция. Със същия  успех може да се наричат институции електроразпределителните дружества, мобилните оператори, В и К дружествата и други частни търговски дружества, предлагащи по важни обществени и значими услуги от банковите. Тъй като без тях немогат да функционират и самите банки.

Има ли нещо институционално в дейността на Пощенска банка ?

Може ли да се титулува с името институция ?

Ще разберем в края на поредицата от статии.

-   През 2005 година Комисията за защита на конкуренцията санкционира Пощенска банка, за нелоялна конкуренция и подвеждаща реклама с колосалните 100 000 лева. Смешна сума на фона на реализираните финансови изгоди от страна на НАРУШИТЕЛЯ Пощенска банка. Голяма част от хората, които са ощетени все още незнаят, камо ли да получат компенсации, че са били ИЗМАМЕНИ, но продължават и до днес да носят  още по-големи от заложените тогава финансови изгоди на НАРУШИТЕЛЯ Пощенска банка. Това обаче не им пречи ако някой от тях изпадне в затруднение да бъде третиран като некоректен, измамник, нарушител на „договори” и какви ли още не квалификации, както и да заплаща допълнителни санкции спрямо тарифата им. Изключително пазарен подход достоен само за една институция

-  Имате неблагоразумието да сте си открили разплащателна сметка в Пощенска банка, и да я използвате активно, това определено ви ограбва. Колко струва на Пощенска банка един междубанков превод ?

На оператора на разплащателната система в лева БИСЕРА6 „Банксервиз” АД от Пощенска банка заплащат колосалните 0.09 лева за всеки един междубанков превод (по разплащателни сметки разкрити в други банки). Какво се случва, че накрая клиента заплаща 2.00 лева за всеки отделен превод или приблизително 2230 %  е мистерия и  загадка, която от БНБ не се напъват да разгадаят, важното е че носи така жизнено важните приходи на Пощенска банка. Една норма на приход, на която биха завидели всички престъпни организации по света и биха се чувствали, като аматьори пред такива професионалисти в ограбването. Междубанкови преводи за потребители без сметки в Пощенска банка, цената на услугата е 0.7 % минимум 4.00 лева. Или минимално гарантирания приход е приблизително 4446 %. Таксата се прилага и при касови преводи на такси в полза на Републиканския и Местни бюджети, Съд, Нотариат, Митница и др. Цифри, които едва ли се нуждаят от коментар. Поредното доказателство, че това търговско дружество освен името банка може да се нарича и институция.

- Едно от най-големите подвеждания на потребители (след пирамидите), е масовото отпускане на супер „изгодните” кредити в швейцарски франкове. Възползвайки се от незнанието, невежеството и недобрата информираност на потребителите, както и липсата на ефективна извънсъдебна защита, Пощенска банка се развихря необезпокоявана от никого в заробването им. Вина до известна степен може да се търси в бездействието на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и БНБ.  Виждайки, че с тия кредити се залага една бомба, която рано или късно със сигурност ще избухне, освен безсмисленото говорене колко е стабилна и цветуща банковата система, и постоянното втълпяване да се доверяваме на банките, можеше да издадат информационна брошура с възможните рискове и вреди от взимането на кредит в швейцарски кредити. Без значение, че това са частни договорни отношения, а и доста от служителите на Пощенска банка щяха да научат какво продават, освен постоянното повтаряне: това са най-добрите, най-изгодните кредити, лихвата е най-ниска, швейцарския франк е много стабилна валута и всякакви други глупости с цел убеждаване на потребителя да вземе предлагания кредит. Точно така би постъпила  всяка уважаваща себе си институция при привличането на клиенти. И докато някои европейски държави вземат мерки за справяне с проблема, като се намесват директно, в Република България това неможе да се случи, защото противоречи на пазарната икономика.

-  Важно е да се знае от всички кредитополучатели в Република България,независимо в коя банка имат кредит, че едно от първите повишения на лихвите по кредитите средно с около 0.5 %  през 2007 година е благодарение на Пощенска банка. В резултат на постигнатия рекорд в раздаването на кредити за ТРИ месеца от Пощенска банка раздават приблизително 700 милиона лева (или както е модерно да се сравнява напоследък  приблизително 2.8 милиарда лева на годишна база), след което от БНБ вдигат задължителните минимални резерви на всички банки. На целия този фон, регулатора БНБ не си задава въпроси като:

Спазила ли е Пощенска банка добрите практики при отпускането на такава колосална сума за такъв кратък период ?

Има ли Пощенска банка капацитета и човешкия ресурс да анализира и обработи толкова много кредити коректно и професионално ?

и редица други логични въпроси пораждащи притеснение в дейността на това търговско дружество. Остава и силното и натрапчиво съмнение, че голяма част от финансовите средства са отишли в сивия сектор на икономиката, с ясното съзнание че голяма част от тях едва ли ще бъдат върнати. А изпълнителните директори  на Пощенска банка спокойно се появяват периодично в свободните и обективни медии да ни поучават как не сме си направили добре сметката при взимането на кредити, и как Пощенска банка се грижела добре за парите на вложителите. И защо да не говорят глупости след като не носят отговорност за последствията от действията и бездействията си. Вината от рисковите решения на ръководството се поема от кредитополучателите имали неблагоразумието да им се доверят. Ако обаче изпаднат в затруднение от Пощенска банка ги квалифицират, като некоректни и лоши платци, измамници, заплашват ги по всяко време без да се съобразяват дали е удобно, държат се грубо и арогантно, постоянно се опитват да ви вменят вина, за спазване на „договори”, които те самите неспазват организират ви един постоянен терор, на който и Бин Ладен би завидял.  Нарушенията на Пощенска банка нямат край, а и само с една статия бих омаловажил един дългогодишен, методичен и последователен труд.

Следва продължение

 Марин Маринов

Прочетена 2862 пъти Последно променена в Четвъртък, 01 Септември 2016 08:05
Влезте, за да коментирате