Вторник, 22 Ноември 2016 21:55

Проблемите на професионалното образование обсъдиха директори на училища и работодатели

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Презентация за моментното състояние на мрежата от професионални училища в региона и взаимоотношенията им с бизнеса направи началникът на РУО Гроздан Колев, а в дебатите активно се включиха директори на гимназии и представители на работодателски организации. „Правим втора поредна среща в такъв формат, за да сближим позициите на образованието и бизнеса и да улесним комуникацията между тях, защото това ще е от полза и за тях и за държавата, и за стимулиране на местната икономика”, каза областният управител, изтъквайки, че дискусиите по темата ще продължат и по-нататък в рамките на отделните браншове.

Депутатът Цвета Караянчева подчерта, че добрата подготовка и грижата за квалификацията на кадрите са гръбнакът на бизнеса, без тях е немислимо производството на висококачествена продукция и подобни форуми с подкрепата на МОН допринасят да бъдат посочени както проблемите, така и хоризонтите за тяхното решаване. Заместник -министър Диян Стаматов припомни, че с промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки в тази посока, а именно: олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията. Той бе категоричен, че с оглед на съвременните реалности професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. Да търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт. Като добър пример бе споменато така нар. дуално обучение /обучение чрез работа/, което бе взаимствано по европейски образец. От началото на 2017 г стартираме български вариант по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” с финансиране между 100 000 и 200 000 лева”, който предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат, съобщи Диян Стаматов.

В регион Кърджали функционират 10 професионални гимназии и 2 основни училища с професионални паралелки. Само за последните 4 години броят на завършващите в тях е намалял с една-трета, а директорите им са изключително затруднени да изпълнят план-приема, стана ясно на форума. Формират се поднормативни класове, трудно се променя номенклатурата на специалностите, не достигат средства за нови уреди и машини, а в малките населени места няма фирми, които да се съгласят да приемат и да осигурят работна среда за обучаващи се ученици. В същото време учебни центрове предлагат курсове, в които отделни специалности се придобиват вместо за 3 или 4 години за няколко месеца. Налице е парадокс, има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват, за сметка на езиковите, коментираха участниците в дискусията. Системата обаче не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро менажиране, с повече учебни практики, с покачване престижа на търсените професии и тясна връзка с бизнеса и неговите реални потребности, заключи заместник-министър Стаматов. По думите му, 2017 г ще даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след 7, и след 8 клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от ученическата скамейка, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи у нас.

 

Източник: Областна администрация Кърджали

Парламента узакони на първо четене умишлените закононарушения на Столична община и Центъра за градска мобилност

Защо Министерство на финансите иска „такса юрисконсулт” да остане за юрисконсулти назначени на трудови договори

БАНКОВА СТАТИСТИКА

Министерство на банковото благоденствие или Министерство на финансите

Пощенска банка надбяга собствената си глупост

 

Хотели и туризъм в България !       Държавна администрация  Забележителности в България
Прочетена 1340 пъти Последно променена в Вторник, 22 Ноември 2016 22:02
Влезте, за да коментирате