Петък, 09 Август 2019 13:58

Българо-германският център за професионално обучение в Смолян е обучил 1945 безработни

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Филиалът на Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян е обучил 1945 безработни в периода от 2011 г. до момента. Най-голяма част от тях са изкарали курсове за готвач, козметик, маникюрист, планински водач, фризьор, текстообработване, което им дава шанс да се реализират на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на съвместен брифинг с кмета на община Смолян Николай Мелемов и директорът на БГЦПО Любов Попова по време на днешното си посещение в града.

Българо-германският център за професионално обучение е държавно предприятие към Министерството на труда и социалната политика, което има клонове в Смолян, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Царево. За периода от 2011 г. до юни 2019 г. в петте поделения в различни професии са обучени общо 18 730 безработни. 

Съобразно търсенето на пазара на труда в момента клонът в Смолян предлага приоритетно обучения от трета квалификационна степен като това за компютърна графика и дизайн. В момента филиалът провежда и курсове за планински водачи, маникюристи и козметици. Около 80% от завършилите ги след това намират добра реализация, каза министър Петков. Всички курсове са безплатни. Те са в рамките на Националния план за действие по заетостта и се финансират от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. 

В изказването си той подчерта, че в следващите месеци предстои да се приложи в пълнота Законът за личната помощ и да се осигурят лични асистенти на хората, които се включат в механизма „Лична помощ“. 

Министър Петков посочи, че на 13 август изтича срокът, до който работодатели могат да подават проекти за приспособяване на работни места за хора с увреждания. За всяко работно място те могат да получат до 10 000 лв. Скоро ще стартира и програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, добави той. По нея ще могат да кандидатстват собственици на жилища с трайни увреждания и етажна собственост, в която има собственици с увреждания. Максималната стойност на един проект е до 100 000 лв.

 

БАНКОВА СТАТИСТИКА 

Прочетена 176 пъти Последно променена в Петък, 09 Август 2019 14:01
Влезте, за да коментирате